Кількість
|
Вартість
|
||
|
Чому люди ставлять каміни? Комусь подобається насолоджуватися відкритим вогнем, хтось розглядає камін, як спосіб обігріти будинок. А є люди, які користуються всіма функціями каміна, а ще й готують у ньому (або на ньому) ласощі. Так, камін поєднує в собі і естетику, і практичність, щоправда, дозволити його можуть далеко не всі. Проблемою стає не так фінансове питання - хоча чого таїти, і воно теж - а технічні нюанси. Камін, як теплогенеруючий механізм – складна конструкція, яка потребує серйозних будівельних робіт. Насамперед це пов'язано з безпекою – каміну потрібен продуманий димар. Просто врізатися вже у існуючий – важко, а часом і неможливо. А ще це габаритна річ, яку часто складно вписати в інтер'єр без капітальних перебудов загальної архітектури. Але є альтернатива класичному каміну, і ім'я їй – камінна піч.
Типи камінних печей.
Відразу варто поділити камінні печі на два типи:
- повітряні або класичні камінні печі. Вони ж скандинавські печі.
- пелетні печі.
Спільного між ними все-таки більше. Це насамперед компактний розмір та можливість монтажу без потреби розвернути половину будинку. Конструктивно і ті й інші являють собою компактний моноблок, що окремо стоїть, не величезної маси, що дозволяє їх встановлювати на другому-третьому поверсі без посилення перекриття. А ще вони не вимагають складних димарів, характерних для класичних камінів.
З чого роблять печі-каміни?
Матеріали для виготовлення камінних печей повинні мати добрий опір температурним деформаціям. Традиційно застосовують сталь, чавун та їх комбінації. Оскільки тут немає потреби у складних конструктивних елементах, то найбільшого поширення набули саме чавунні печі-каміни. Міцні, надійні та довговічні, цінується здатність чавуну після прогоряння палива певний час віддавати поглинене тепло. Звичайно, повноцінною теплоакумулюючою піч-камін назвати не можна, але й одразу після згасання останнього поліна в кімнаті сніг не піде.
Завдання камінних печей.
Тут все просто – обігрівати приміщення. Щоправда, робити це вони можуть тільки з тим приміщенням, в якому знаходяться. Щоправда, є виняток, але про це нижче. Печі не мають ні розвинених повітроводів, і іншого - сама по собі нагріта піч стоячи випромінює від себе тепло. Всі. Наскільки ефективні? ККД може порівняти з піччю-буржуйкою, а в деяких конструкцій може і перевищувати його, досягаючи 80%. Цьому сприяє система подвійного допалювання, що дозволяє більш ефективно спалювати паливо. Ну, заразом і димохід чистішим буде.
А ще на камінній печі скандинавського типу можна готувати. Звичайно, синобони навряд чи вийдуть, але нагріти чайник або автентично посмажити яєшню можна більш ніж.
Не забуватимемо і про естетичну функцію. Печі випускаються в багатьох колірних рішеннях, та й варіантів дизайну чимало, від класики-класики до цілком собі хайтека. Підібрати можна під будь-який інтер'єр. Так, полум'я, що горить, за склом - це завжди красиво і затишно.
Повітряна, або класична, вона ж скандинавська камінна піч
За принципом дії та конструкції це гібрид грубки-буржуйки та закритого каміна з повітряно-конвекційною топкою. Нагрів здійснюється двома методами - інфрачервоним випромінюванням з вікна дверей, і тепловіддачею від нагрітих поверхонь. Жодних повітроводів, водяних контурів та іншого. Просто та зрозуміло.
Переваги повітряних печей-камінів:
- Невеликі розміри і вага - можна розмістити з мінімальною підготовкою.
- Простота використання. Шибер, заслінка, все.
- Врізається в димохід, що вже діє.
- Можна грітися, милуватися, готувати.
- Ціна. Це мабуть найдешевший спосіб отримати вдома камін.
За недоліками:
- Обігріває тільки те приміщення, в якому знаходиться. Далі тепло проникає природним способом. А значить по-доброму в кожну кімнату, що обігрівається, необхідно по камінній печі.
- Вимагають сухих дров, особливо якщо камінна піч має систему подвійного допалу. У мокрих не виявляються піролізні гази та й сажі виділяється більше. Звертайте увагу і на рекомендації щодо палива для камінів - є й моделі, що працюють на паливних брикетах.
Пелетні камінні печі.
Це та сама піч-камін, але на максималках і зроблена за сучасними технологіями.
Є аналогом автоматичного пелетного котла, призначений для повітряного опалення (але не завжди) і має топку з прозорими дверима для милування вогнем.
Про плюси:
- Автоматизація. Від вас тільки засипати пелети у бункер, підпалити та виставити режим роботи. Решту пелетний камін робить сам.
- Знову ж таки - простий монтаж.
- Розміри трохи більше ніж у скандинавського каміна, але все ще малі в порівнянні з кам'яним.
- Багато моделей можна і дровами топити.
- Недороге та зручне паливо.
Мінуси:
- Ціна. Пелетний камін - досить високотехнологічний та автоматизований пристрій, що позначається на вартості.
- Не поготувати. Як правило, зверху система повітроводів і пульт управління.
Є різні типи пелетних камінів-печей, навіть моделі з водяним контуром, але більш поширені саме повітряні моделі.